Rojstni dan

Za razliko od nas, ki praznujemo malce pred koncem leta rojstni dan Kristusa, praznujejo Japonci rojstni dan svojega cesarja (sicer so oni mal pred casom in to naredijo 23tega). Kar je pa hudo je to, da ce pride praznik na vikend ga prestavjo na pondelk, ful fer. Tko k mi nardmo za velko noc, k je tko in tko vedno na nedeljo pa mamo pol pondelk frej. To je tudi edini dan kjer lahko kot normalen smrtnik vstopis v poslopje cesarjeve palace. In sicer je to cel postopek, vrata palace se odprejo ob 9.30 vendar ljudje cakajo v vrstah pred palaco ze od osmih naprej. Midva z Ursko sva se tko zelo optimisticno zmenila ob osmih, pa sva potem vsak s svojim poznavanjem teh miljavznt vlak variant stvar nenamenoma prestavila na 8.30 πŸ˜‰ No ja po pregledu ruzaka in potem ko te mal pretipajo, ti uturijo v roke Japonsko zastavco, se lahko postavis v vrsto, pet vstric v vrsto in … cakas… Prvi dan slabega vremena v Tokiju je bil prav ta dan in seveda brez deznikov je lepo padalo po nama. Kmalu sva se zasmilila eni japonski gospe in enemu tipcku, ki sta naju vzela vsak pod svojo marelo πŸ˜€ Oba sta bla cist iz sebe, da bosta prvic videla svojega cesarja. Po ne vem kasnem naklucju sva v vsej tisti guzvi in strogonadzorovanih vrstah nekak prisla v prvo vrsto pred ograjo pod cesarjevim balkonom. Potem smo spet cakal… Cel cas so govoril nej pazimo en na drugega in nej se ne zokamo z marelami hihihhi in da ne smemo tect (kukr da bi v uni guzvi lahko?)

cesar4.jpgcesar2.jpgcesar1.jpg

No in pol vse zavrsi in se folk huronsko (k kasni indijanci v jurisu na kavboje) zacne dret Tennou (u-ja ne beres) in na polno mahat z zastavcami, men nc jasn, hua, kva je narobe. Sem se hotu vklopt in mal mahat, pa je bla moja zastavca ze cist premocena in nacufana, zviti japoncki so mel vsi nekje spravlene na suhem. Aha mi usteka, stricek je prsel na balkon, tak zastekljen in verjetno ga ne more atomska bomba sesut.

cesar3.jpg

Tak prijetn stric je zgledu lepo nasmejan, je mal pomahu in povedu par besed, jaz sem razumu samo mraz, pa mi je urska pol eno obnovo nardila, pac nej pazmo na zdravje, ja u redu pa bomo πŸ˜‰ Vse skup je trajal manj kot minuto. Pol je folk spet ponoru in Tennou in cela familija k ja bla na balkonu pomaha in caw. Mi pa pot pod noge in ven iz palace. Tko je to s temi rojstnimi dnevi. Mogoce bi nam pa Janez al pa Danilo tud lohk dal kasn frej dan?

Advertisements

2 responses to “Rojstni dan

  1. glede frej dni-dej se mal pozanimi, kok jih majo japonci na leto in pol primerji z nami…
    in, kaksen je pol credniski obcutek;)

  2. Ja, tudi glede dopusta se pozanimaj. Sem nekje prebral, da se ga spodobi izkorisiti do ene polovice.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s