Predsodki 2: Surove ribe

To je verjetno druga rec na katero vecina ljudi pomisli, ko kdo omeni Japonsko. Vecina se jih ob tem nakremzi, kaksnim pa se zacnejo cedit sline (jaz spadam med slednje 😛 ). Verjetno vecina misli sushi; naj vas potolazim z nekaj zmotami, ki jih vecini brzi po sivih vijugah lastnih mozganov. Sushi sploh niso samo surove ribe, pri tej zadevscini je glavna zadevscina riz, v glavnem malo soli, malo cukra, malo kisa in evo mamo sushi riz (ta preprosta varianta 8) ) in obstajajo sushiji, ki sploh nimajo surovih rib imajo kasno zelenjavo, jajca, al pa kuhane rakce al pa celo pecene ribe. Ze res da imajo sushije, ki vsebujejo tudi surove ribe. Poleg tega to ni tko zelo vsakdanja stvar in je Japonci ne jedo vsak dan, to je za praznike, ker dober sushi stane kar nekaj denarja. Ja je res da lahko sushi kupis v trgovini ampak sej potico tudi, pa jo res jemo vsak dan? 😉

vegi_sushi.jpg

Zadevscina, ki pa res pomeni da so same surove ribe je pa sashimi, ponavadi so kosi umetelno narezanih rib (majo en divji izbor nozev v ta namen) polozenih na nastrgan daikon – neka huge bela redkvica. Ce vam je sushi vsec, je to vsekakor za poskusit, ker tukaj zares okusite ribe.

sushi sushi.jpg sashimi sashimi.jpg

No potem imate pa se stvari ki so res redke kot so recimo ikizukuri, kar pomeni, da jes zivali zive in ne samo surove. To se ponavadi pocne s kasnimi malimi ribcami, ki jih bolj popijes kot pozobas in potem storijo zalostni konec v vasi zelodcni kislini, do koder se veselo primigajo. Potem pa se kasni rakci storijo podoben konec in kasne male hobotnice. Te je ppa menda treba kar zgrizt, ker ce ne se ti z lovkami na nebo al pa na zobe prpopajo 🙄

Advertisements

5 responses to “Predsodki 2: Surove ribe

  1. A niso ene, ki te lahko celo zadušijo (hobotnice mislim), če jih ne prav poješ? No, vsekakor, migajočih zadeva ne bi mogla pogoltnit …

  2. Ciao! Ob detajlih s hobotnico sem se spomnila na korejski? film Stari, kjer je Stari pojedel veliko, veliko žival te vrste, katere lovke so migetale… joj, ne morem nadaljevat. To bom na Japonskem vsekakor izpustila. A si bil ti bolj pogumen?

  3. Vale
    sej ce jih hitr pregriznes cez vitalni del, ne migajo dolgo 😀
    Spela
    nism probu, moram dobit kasnega insajderja da me pelje 8)
    ce pa prideta, gremo pa lahko skup? predvsem Luka bo navdusen 😉

  4. Sem ti faus!!! Ko bos naslednjic kaj finega v tem stilu prigriznil, se plis spomni kaj name.
    Zive zivali pa – drugac so v Franciji specialiteta morski jezki. Pogoltnejo se kar svezi – “se topli” :)) Odlicno 🙂

  5. Pingback: Pri Chinatsu doma « Salamala’s Weblog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s