Hanami

Hanami na kratko, z mojimi zmoznostmi prevajanja, pomeni “flower viewing”. Pride od hana – cvet in mi – gledat (medklic hanabi je precej blizu 😉 …drugic). Gledajo se cesnje 😉 – ja velke roze. Dokler cesnje na cvetijo sploh ne ves, kolk ogromno jih je nasajenih vsepovsod. Potem pa kar naenkrat v parih dneh vseskupaj zacveti in je res lepo. Clovek bi pomislil da mora bit potem poleti vsepovsdod polno cesenj in da morjo organizirat kasne ekipe pobiralcev cesenj, da ne bi blo vse napacan od cesenj. NE, preprosto majo take cesnje k samo cvetijo 😮 Nikol nisem razumel zakaj bi mel ljudje roze? Se manj pa razumm zakaj bi mel ljudje roze velikosti drevesa?

V originalu je bil hanami nek verski obred za dobro letino povezan z budizmom. Danes hanami preprosto pomeni, da se ljudje naberejo v parkih pod cvetocimi cesnjami. Imajo super priloznost izgovor, da gredo ven na piknik jest in PIT. To je tudi edini cas ko sefi dovolijo, da gres prej iz sluzbe – “hanami hunting”. To je cela organizacija, firme posljejo ta frisne delavce, da rezervirajo place pod najlepsimi cesnjami, in nabavjo hrano in pijaco. Ene druscine so ful velike tko po 50 osebkov, druge spet manjse. Vsi uzivajo po svoje in od idilicnega strmenja v roza barvo, se v glavnem na koncu zvecer, ko se parki zaprejo, vecina nekako odvali domov. V glavnem to je eden najvecjih praznikov, ki ga ne smes zamudit.

Advertisements

2 responses to “Hanami

  1. Kako ne razumes, da imamo eni radi roze?! Prav carske znajo bit :))) Moja japonska cesnja je letos zal podlegla buldozerju, tako da bo treba novo nabavit. Si pa mi dal idejo s piknik – varianto pod krosnjo, tako da bom tokrat malo vecji plac zanjo poiskala. Alora, upam, da bo ta piknik kmalu 🙂 Vidimo tam!

  2. Pingback: Drevo + Jesen = 紅葉 (rdec list) « Salamala’s Weblog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s