Tea Ceremony

Ta vikend sem bil pri eni prijateljici doma, kar se na Japonskem zgodi precej redko, da te kdo povabi domov. Poleg tega smo sli “spotoma” se na tea ceremony. Ona in njena sestra se ucita te vescine skoraj sest let. Njuna uciteljica ima 83 let in to pocne ze dobrih 50 let. Je pa gospa se ful poskocna in je po koncani ceremoniji vsa vesela pritiskala na svoj digitalni fotoaparat 8)

Jaz sem vcasim mal podcenjeval to zadevo, samo zdaj ko so me malo poducili kako zadeva funkcionira, mi je prav vsec. Namrec to zgleda tako, da gostitelj posebej za vsako priloznost pripravi vse potrebscine, ki se jih potrebuje. In prav vsaka zadevscina ima svoj pomenin in je namenoma izbrana za dolocen dan in dolocene goste. Ob pogledu na vse skupaj se ne zdi nic posebnega, vendar ko ti razlozijo vse skupaj, se vse zdruzi v eno fino zgodbo. Meni se pri vsem skupaj caj sploh sploh ni zdel najpomebnejsi, ampak to da se druzis s svojimi prijatelji in se malce sprostis in umiris od divjega ritma v katerem tekas dan za dnem. Pri sami ceremoniji se pripravlja in pije matcha caj 茶, ki je tak uprasen zeleni caj, ki ga samo “mal” zmesajo in spenijo preden ga popijes. Zraven se jejo se tradicionalne slascice okashi 和菓子, ki si jih navajen po nekaj casa na Jponskem, drugace bi bile pa verjetno, kar presenecenje za vecino 😉 Sedi se v seizi, tako kot pri Aikidu, Nanbudu… in ni prav preprosto sedet kasno uro v takem polozaju.

Po ceremoniji smo se malo posedali po prelepem vrtu in sensei nam je pokazala, se hisko za tea ceremony, ki je na vrtu. Na eni sliki leze Wakako ce vrata kjer moras vstopit, tako majhna so zato, da so v casu samurajev, slednji lahko prisli noter le brez mecev za pasovi. Vse posodje in orodje, ki se ga uporablja je noro drago, salcke so recimo od 600 EUR naprej, in vse ostalo v podobnem stilu 😉 in si predstavljajte, da moras met tega precej na izbiro, ce hoces za vsakega gosta posebej “nakomponirat” svojo storijo.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s