Hrana 5: Nattō

Verjetno najbolj kontraverzna stvar kar lahko dobis na mizo na Japonskem. Ko se kej pogovarjas o hrani te vedno vrasajo: “Can you eat Nattō?” Na kratko je to fermentirana soja. Ja stvar res smrdi, je pa ful zdrava in zato jo ima vecina Japoncev zelo rada. Je pa zadeva prilicno trdna; dokler je ne zacnes mesat potem pa, ko jo zmesas se zacne vlect, glej slikco 😉 Za jest natto moras imet zelo dolge roke 8) Mal v stilu nenewtonskih tekocin. Pa se neki za poklikat, ce komu prvi link ni kej dosti pomenil in si boste lazje predstavljal.

To se ponavadi zmesa z malo sojine omake in gorcice.  Lahko pa se kaksno surovo jace notr zmesas. Men zadevscina najprej niti pod razno ni bila vsec, ker me je mal bodel vonj v nos, pa se kratke roke mam 😉 Potem sem se pa mal navadu in razvil tehniko za kratkorocno jestje in mi je zdaj prav vsec. Priblizno tko kot plesniv sir, ki ni ravno najbolj disec, pa tud misel na to da so ga pustill nekje namenoma plesnet ni ravno “za sline cedit“. Poleg soje najdes ahko vse sorte fermentiranih zelenjav in vsaka se po svoje fino vlece 😛

Advertisements

One response to “Hrana 5: Nattō

  1. Hudika. Ondan sem na Discovery Science poslušal/gledal neko čudo in danes prekontroliral: reče se Shear Thickening Fluid (fabric). Ta “tekočina” je šele zanimiva, takorekoč tokoča bremza, s katero prepojijo kevlarske tkanine, da potem razna šila skoz ne grejo.
    http://www.ccm.udel.edu/STF/pubs1.html

    Še to: kolikor vem, Azijcem zelo smrdijo naši siri. Ali si kaj opazil, namreč sirov in/ali kaj zgražanja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s