Hrana 6: Oden おでん

Hja mnenja so deljena. Za popolen uspeh tele zadeve 😉 Tezava je v tem, da to stvar prodajajo po vseh konbinijih in s tem dobijo konbini tak znacilen vonj – vecina se bo strinjala, da je malce neprijetnega vonja. To je naceloma zelenjava in podobne zadeve kuhane v dashiju plus mal soje. Dashi je ene sorte njihova bistra juha iz rib in alg = ce divje poenostavim. Oden pride iz “dengaku” kar je mesanica zelenjave, kratko den in seveda se spostljivi o na zacetek. V japonscini velikokrta pocjo pred besedo o, ker pomeni vljudno receno tisto za o-jem. In to si v konbinijih polovis iz juhe das v en loncek, oni dodajo palcke in gorcico, s tem se ponavadi je in ti zapakirajo za sabo. Men je to super za pozimi ker te malo pogreje, tko fina juhca za “on the go” 8) No ampak obstajajo tudi restavracije kjer imajo take boljse odene, v stilu À la carte in to je cisto druga pesem.

Zadnjic smo bli v eni restavraciji kjer so meli Oh-でん kar je ze v originalu dalo vedet, da bo nekaj njampsi. Zadeva je bla ful lepo narejena in poleg normalnih stvari kot daikon, konbu, chikua…smo dobil zravenkot plus se tororo alge, tm nekje iz severa inn se en velik kos govejega jezika, ki je dal celi juhci super priokus po domaci goveji zupci. Se Urska, ki je vegeteritorijalc je rekla, da je bilo v redu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s