Hrana 9:Napihovalka, Pufferfish, ふぐ

To so une ribe k se znajo tko napihnt, hm v vodi se navodnejo-se napolnejo z vodo, da zgledajo k ene bodicaste zoge. Ce ste jih kdaj vidl pod vodo ko ste se potapljal, so bl slab izgovor za ribo, saj v njihovem plavalnem stilu. Tko neki z enimi majhnimi plavutkami neki mahljajo, pa ni kej velikega haska. Torej “plavas k fugu” ni kompliment 8) Poleg tega, da so napihljive, so pa se divje strupene 😉 Namrec sam se en vretencar je bolj strupen, neka zaba, ki skaklja po Kolumbiji. Ampak na Japonskem se to je 😛 Jaz sem mislu da en Zlo previdn kuharski majstr, odreze en mejhn koscek nekej stran in pol recejo, da jejo fugu. NJET. Poje se vse razn jetr in ovarijev, kar je strupen ….ccccc….  Ce hoces postat fugu chef, dve do tri leta sniclas in treniras in potem moras narest izpit. Ribo sesnicalt in jo sam pojest 😉 hehehe, so mi vsec te japonski izpiti 😉 In ce ostanes ziv, mas sluzbo 8) Menda so eni tko hudi, da ti mal strupa pustijo tko da  cutis omrtvicen jezik in ustnice…. zdravo? ne bi vedu 😕 No sam glede na to da je LD50 (lethal dose, 50% primerkov umre ce pospravi to kolicino) 8mikrogramov na kilo teze osebka, morjo bit res specialci.

Torej fugu course zgleda tkole.

1marinirana koza (od fuguja)

2 sashimi (od fuguja)

3 juhca z matsutake (njihov “jurcek” ) in fuguja

4 karage – kao pohanje (od fuguja, tega ne bom vec pisu)

5 nabe – en lonc kjer notr zlijes juho in potem nameces notr vse sorte, pa probas ven polovit in pojest

6 fugu prasniki al kako se temu rece, kao specialiteta, ker zenski ekvivalent je divje strupen 😉

7 zraven se pije sake z majckeno prkujenimi fugu plavutkami

Potem ti dajo pa se malo riza in sladoled, ne ni iz fuguja 🙂

In pol te na hitro zapodijo cez vrata, kukr mi nismo nic krivi, ce kdo skup vseka hihihihi. Ne sej ni za to ampak kot vse na Japonskem je tud fugu sezonske hrana in se je samo ob dolocenem casu. In sicer pozimi, ker se fuguji podobno kot medvedi pripravjo na zimo in mal vec jejo, pa so pol bolj tolsti, kukr bolsi. Zato so restavracije polno zabukirane in vse stima na minute, kot ponavadi 😉

5 responses to “Hrana 9:Napihovalka, Pufferfish, ふぐ

  1. Kakšn je pa taste? Riba k riba? Pa je vse sam fama okol tega da je tok strupena… al je res oh in sploh?

  2. kaj pa cena morilskega uzitka?

  3. Na Japonskem je tkole kar se cen tice. Naceloma lahko prides zelo poceni cez, po drugi strani pa “sky is the limit”
    Fugu od 2000JPY naprej

  4. Zdej nam je pa res vse jasno 🙂

  5. zgleda zelo zanimivo 🙂

Leave a comment